Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Hezký článek od solárních baronů! Co také čekat od jejich mluvčího pana Klause plus sladké řeči o tom jak nejsou nutná politická rozhodnuti (zde navic jako prachobycejny stempl úředníka ;-) ale vše se zařídí tak nějak opět samo ;-)

Politická rozhodnutí jsou nutná pokud se rozhoduje o kvalitativních záležitostech které jsou na úrovni společnosti nikoliv jednotlivce (z mnoha různých aspektu - zde např. zejména rozdíl mezi bezpečnosti jaderné energetiky a bezpečností OZE - např. při pravděpodobnosti havárie která je při jakékoliv technologii nenulová - jak jaderné tak OZE) Tj. aspektů, které rozhodně neprocházejí trhem ;-) - resp. rozhodnutím jednotlivce .. pokud tedy ten jednotlivec to neví ze všech nejlépe ... ale asi záleží zas jak který ;-)

I v ucetnickem pohledu autor zaměňuje pojem dotace a investice aniž by se věnoval základnímu rozdílu mezi nimi. Tj. investice jako reálně vynaložené prostředky a dotace jako zdroj financování v rámci podpory (tj. zde přesměrování zdrojů ze stávajících technologii na nove). Cokoliv nad rámec proinvestovaných prostředků rozdílu proti stávajícím zdrojům (rozdíl v investičních nákladech mezi konvenčními zdroji a OZE) a dotace provozu mezi stávající technologií a novou technologii (zde mezi konvenčními zdroji a OZE) - tj. dotace provozu je solární tunel.

Rozhodně by bylo zajimave vyčíslit onen cely solární tunel s elementární znalosti u četnických postupu a mozna i spetky politiky - mozna by to vyšlo nakonec tak akorát ;-) s tím ze by vyslo i na podporu různých pestrobarevných hnutí ;-) samozrejme za minimálnich splnitelnych podminek - tj. aspoň trojbarevna se základními barvami - napr. bílá, modra, cervena ;-))) ... jinak laisure- faire ..

Zdá se že pudl jede na jadernou energii. ;-) hop, hop, hop

1 0
možnosti
MV

Zajímavé pojednání ,a to se ještě nediskutuje o bláznění a propagaci aut na elektřínu která nás dovede ke katastrofě ve výrobě elektřiny pro tato auta

0 0
možnosti
MS

M19i10l19a44n 73S29m60r28ž

17. 1. 2020 14:34

Vážený pane Machovský,

když už kritizujeme cenu fotovoltaiky a dalších OZE, tak by bylo fér dodat, že velká část té ceny padá na vrub, chybně (záměrně?) určené výkupní ceně (podle nezměněného zákona) a byla vyšší 7 let než v sousedním Německu, v roce 2010 dokonce o 61%! Takže fotovoltaika, a také politika.

OZE nejsou jediným odvětvím energetiky, které se dotuje, připomínám dotace do jádra, jednak přímé, schválené Komisí EU pro elektrárnu Hinkley Point C, ve výši 92,5 liber/MWh, s inflačním zhodnocením po dobu 35 let. To je přece více, a po delší dobu, než dotace pro OZE a dotace nepřímé podle III dodatku smlouvy EURATOM (neplacení DPH ze speciálního zařízení, neplacení pozemkových daní, volný pohyb osob...).

Pokud píšete, že jaderná elektrárna vyrobí více elektřiny za svou životnost, připomínám cenu LCOE, vyjádřenou v jednotkách energie.

K destrukci nejenom trhu, ale i životního prostředí, přispěly a dále přispívají dotace do fosilní energie - uhlí a plynu.

1 0
možnosti
Foto

POkud se podíváme na uvedenou cenu u JE Hinkley Point C, tak to odpovídá přibližně 3 kč/kWh. To je hodně podobné ceně, jakou měly garantovanou u nás větrné elektrárny a je to zhruba čtvrtina až pětina tehdejší ceny solárů u nás. Navíc se nejedná o dotace, ale o garantovanou cenu. Za dotace lze asi považovat jen to, o kolik překračuje tato cena průměrnou cenu silové elektřiny na trhu. Pokud tu cenu budeme porovnávat s cenou z jiných zdrojů, měli bychom samozřejmě také započíst náklady na držení záloh nebo akumulace pro období, kdy tato elektrárna i porovnávané zdroje nemohou vyrábět.

2 0
možnosti
TB

Dobře napsáno.

Já bych jen doplnil k výstavbě fotovoltariky jen jeden návrh a to její větší zapojení v současné výstavbě (krycí plochy parkovišť například, střechy budov atd.), což je v dnešní době běžné na mnoha místech ve světě.. Skoro bych se vzácně přimlouval za regulaci tipu že u novostaveb (mimo rodinné doby) by to mělo být povinnou součástí, tedy samozřejmě za podmínky že existuje dostatečné připojení na přenosovou soustavu (to je ke zvážení).

0 0
možnosti
MS

M56i96l35a56n 35S14m65r32ž

17. 1. 2020 14:37

Povinnost instalovat solární energetiku na střechy novostaveb či při rekonstrukcích existuje v mnoha městech Evropy, na jihu i v Německu.

0 0
možnosti
IC

I87v17o 29C54e29r22m10a47n

17. 1. 2020 14:21

Jak pravil Werner Kogler ze strany Zelených u našich jižních sousedů, Rakousko přestane zcela investovat do armády a tyto, tj stejně velké investice bude směřovat do "nastolení klimatické neutrality". Z toho si můžeme udělat představu, jak drahé to bude. Rakousko prý armádu už nebude potřebovat, protože "alte Bedrohungsbilder verschwunden sind".

zelení jsou tam teď ve vládní koalici.

0 0
možnosti
VH

Jen drobnost: Z těch 9,5 TWh vyrobily 1,6 TWh průtočné vodní elektrárny, z nichž absolutní většina funguje již dávno. Takže dotována byla výroba necelých 7,9 TWh.

3 0
možnosti
Foto

Jak na energetiku?

Tak jako první zastavit dotace!

Jako druhé ukončit legislativní podporu některých výrobců, jakou je povinný odběr elektřiny od solárních a větrných výrobců.

A za třetí, ukončit povolenkovou šarádu. (CO2 nemá na klima prakticky žádný vliv)

Za páté, zjednodušit stavební řízení a tím umožnit výstavbu nových zdrojů. Jaké to budou, ukáže právě neregulovaný trh.

8 0
možnosti
MS

M61i36l96a34n 49S88m69r37ž

17. 1. 2020 13:51

... a nezapomenout zastavit dotace do fosilních a jaderných zdrojů, které jsou vyšší, než do OZE.

0 1
možnosti
Foto

To jsou poněkud podhodnocené počty: Za 20 let tudíž obyvatelé ČR investují do elektřiny z obnovitelných zdrojů instalovaných okolo roku 2010 více než polovinu ročního rozpočtu České republiky! To je částka, za niž by bylo možné postavit 4 temelínské jaderné bloky.

Zdroj: https://machovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742568

Správné by bylo do těch nákladů započítat také na náklady na provoz a na uskladnění použitého jaderného paliva.

1 5
možnosti
Foto

Náklady na uskladnění vyhořelého paliva jsou už započteny v ceně proudu z JE. kam byste je ještě chtěl počítat a v jaké výši?

8 0
možnosti
JP

Spíše si položte otázku, kam nás vede "rebelství" proti obnovitelným zdrojům, jejich ignorování a nedostatečné využívání. Opět nám ujíždí "technologický" vlak.

0 6
možnosti

Nejde o žádné rebelství ale o realistický výpočet. Žádné "OZE" nejsou schopny pokrýt naši energetickou potřebu bez ohledu na to, jak velkými vidlemi budeme vyhazovat peníze oknem.

6 0
možnosti
VF

K tomu abychom pokryli spotřebu elektrické energie ČR jenom z jádra bychom potřebovali 8 jaderných bloků. 4 temelínské, 4 dukovanské. Jeden blok se odhaduje na 200 až 400 milionů. Tedy ikdybychom postavili do dvaceti let zázrakem 6 dalších bloků, z vašich výpočtů je zřejmé že 4 bloky stačit nebudou. (za dotace do solárů). Nepůjde to tedy ani bez OZE, tedy energie ze slunce, vody, větru. Navíc energie jen z jádra je ohromný monopol. To snad nikdo ani nemůže myslet vážně.

1 6
možnosti

Kdybyste ovšem chtěla nahradit skutečnou výrobu jaderného zdroje nějakými OZE, nemáte šanci - v noci za bezvětří jste v háji a těch pár stanic, co pojedou na kvasící kejdu energetiku nevytrhne.

JE mají jednu zásadní a nepřekonatelnou výhodu. Opravdu dodávají elektrickou energii. A můžu Vás ujistit, že to je doslova životně důležitá vlastnost.

:-/

(Mimochodem - cena za instalovaný výkon je sice třeba u FV nízká, pokud byste ale chtěla něco trvale napájet pouze z fotovoltaiky, přijde Vás to mnohonásobně dráž, než jaderný zdroj.)

7 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1961x
Absolvent Vysoké školy ekonomické, manažer se zkušenostmi v českých i nadnárodních firmách, od roku 2012 podnikatel v ICT a ekonomickém poradenství. 

Seznam rubrik